Konya Bilim Merkezi BilimUp

Mühendis Arılar

Konya Bilim Merkezi
1 dk
814

Altıgen Petek Sistemi

İnsanlar tarih boyunca mühendislik ve tasarım alanlarında doğadan ilham alarak günümüzde kullandığımız birçok teknolojinin gelişmesini sağlamışlardır. Bunun en büyük örneklerinden birisi de bal petekleridir. 

Bal peteklerinin neden altıgen olduğunu araştıran bilim insanları altıgen yapının arıların bal üretimi için enerji ve hammadde kullanımı açısından ideal bir yapı olduğunu anlamışlardır. Arılar bal peteklerini bal mumu kullanarak yaparlar. Bir kilogram bal mumu üretmek içinse yirmi iki kilogram bal kullanmak gerekir. Bir bal arası ömrü boyunca bir çay kaşığının on ikide biri yani 0.35 gram bal üretir. Bir kilogram bal üretmek içinse yaklaşık kırk bin arının altı milyon çiçeğe konması gerekir. Bu yüzden arılar en az ham maddeyi yani bal mumunu kullanarak peteklerini inşa edebilecekleri altıgen sistemini kullanırlar. Çünkü altıgen sistemde petekler arası boşluk kalmaz ve diğer petekler arası boşluk kalmayan eş kenar üçgen ve kare gibi sistemlerden daha az bal mumu kullanılarak üretilir. 

Alanı 1 birim olan karenin çevresi 4 birim, alanı 1 birim olan eş kenar üçgenin çevresi 4.6 birim , alanı 1 birim olan altıgenin çevresi ise 3.7 birimdir. Altıgen petek yapıları alternatifi olan diğer tüm yapı modelleri içerisinde en az hammadde ve enerji kullanılarak üretilen yapılardır. Günümüzde ise robotikten mimariye kadar birçok alanda arıların altıgen petek yapılarından ilham alınarak üretilen teknoloji ve yapıları kullanıyoruz.


Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER