Konya Bilim Merkezi BilimUp

Meta'nın İlk Hamlesi: Robotlara Dokunmayı Öğretmek

Hasan Gürel
3 dk
676

Facebook’un yöneticisi Mark Zuckerberg'in yeni bir metaverse (sanal evren) kurma fikrini söylemesinin üzerinden henüz aylar geçmesine karşın tüm dünya meta evrenine ayak uydurmuş gözükmektedir. Sadece şirketler değil dünya üzerindeki kamu kurumları da teknolojinin bu yeni haline adapte olmak için çalışmalar yapmaktadır. Örnekleyecek olursak bir robotu sanal dünyada çalışacak şekilde kodlamak olabilir. Robot gerçek dünyada üretilecek fakat sanal dünyada görev yapacaktır. 


Tüm bunların bir parçası olan Meta AI adlı bir şirket, DIGIT adlı bir robot parmak sensörü ve ReSkin adlı bir robot derisi kullanarak makinelerin insanların nasıl dokunduğunu ve hissettiğini öğrenmesine yardımcı olacak bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Meta’nın CEO'su Mark Zuckerberg bir Facebook gönderisinde, "Yüksek çözünürlüklü bir dokunmatik sensör tasarladık ve Carnegie Mellon (üniversite) ile ince bir robot derisi oluşturmak için çalıştık" dedi. "Bu bizi meta veri tabanındaki gerçekçi sanal nesnelere ve fiziksel etkileşimlere bir adım daha yaklaştırıyor." 

Meta AI, robot dokunuşunu, çevreden geribildirim alarak yapay zekanın daha iyi olmasına yardımcı olabilecek ilginç bir araştırma alanı olarak görüyor. Meta AI, dokunma merkezli bu araştırma üzerinde çalışarak hem robotik alanını daha da ileriye götürmek hem de muhtemelen bu teknolojiyi gelecekte meta veriye bir dokunma hissi eklemek için kullanmak istiyor.


Makinelerin şu anda dünyayı algılama şekli çok sezgisel değildir ve bu yönde geliştirilmektedir. Makinelerin özellikle tat, dokunma ve koku alma gibi diğer duyusal verileri alma konusunda hala çok yolu var gibi görünmektedir. Bu konuda Meta AI araştırma bilimcisi Roberto Calandra, "İnsan bakış açısından, dokunmayı yoğun bir şekilde kullanıyoruz" diyor. Robotikte dokunma her zaman sahip olunması son derece yararlı olacak bir duyu olarak kabul edilmektedir. Araştırma ekibinin bir blog yazısında yazdığı DIGIT'in amacı, ucuz ve yüzeylerle tekrar tekrar temastan kaynaklanan aşınma ve yıpranmaya dayanabilen kompakt bir robot parmak ucu yaratmaktır. Ayrıca yüzey özellikleri ve temas kuvvetleri gibi özellikleri ölçmek için yeterince hassas olmaları gerekmektedir.

İnsanlar bir nesneye dokunduklarında, dokunduklarının genel şeklini ölçebilir ve ne olduğunu anlayabilir. DIGIT, bunu görüntü tabanlı bir dokunsal sensör aracılığıyla taklit etmeye çalışmaktadır. Önümüzdeki günlerde projenin gerçekleşmesi halinde robotların çalışan olduğu bir sanal dünya görebiliriz.


Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Kişisel Veri Gizliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER