Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Hızlı Şarj Pil Ömrü İçin Kötü Etkiye Sahip Midir?

Onur Erdoğan
5 dk
2278

Hızlı Şarj Pil Ömrü için Kötü Etkiye Sahip midir?

Hızlı şarj, cihazınıza yoğun bir elektrik akımı vererek cihazı kısa sürede şarj etmenizi sağlar. Ancak uzun vadede telefonunuzun piline zarar verir mi?

Hızlı Şarj Nedir?

Telefonların sürekli geliştiği ve daha fazla güç tükettiği bu zamanlarda pili hızlı bir şekilde doldurmak çok önemli hale gelmiştir. Hızlı şarj, cihazınızı normalden çok daha kısa sürede şarj etmenizi sağlayan bir özelliktir. Hızlı şarj, akıllı telefonlarda, elektrikli araçlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve diğer cihazlarda standart bir özellik haline gelmiştir. Cihazınızı veya arabanızı beklemeniz gereken süreden daha kısa sürede doldurmaya izin verdiği için oldukça kullanışlı bir özelliktir. Telefonunuzun hızlı şarjı destekleyip desteklemediği, telefonun içindeki elektronik bazı parçalara ve kullanılan şarj devresine bağlıdır.


Şarj etme gücü Watt ile belirtilir. Şarj aletinin üzerindeki bilgilerden Akım (Amper) değeriyle Gerilim (Volt) değeri çarpılırsa Güç (Watt) değeri elde edilir. Örnek olarak üzerinde 5V-1A yazısı bulunan bir şarj başlığı 5W gücündedir. Bu değer ne kadar yüksekse cihaz da o kadar yüksek hızda şarj olur.

Güç (Watt) = Akım (Amper) x Gerilim (Volt)

Ayrıca cihaz, yalnızca şarj devresinin destekleyebileceği maksimum gücü çekebilir. 30 Watt şarj destekleyen bir cihazı 67 Watt gücünde şarj etmek istenildiğinde cihaz en fazla 30 Watt güç çekebilir. Bu nedenle cihazınızı daha yüksek Watt’a sahip bir şarj başlığına bağlamanız, cihazın daha hızlı şarj olmasını sağlamayacaktır.

10 Watt ve üzeri tüm şarjlar hızlı şarj olarak sınıflandırılır. Günümüzde 5. seviye hızlı şarj teknolojisiyle birlikte 100 Watt’tan daha yüksek şarj güçleri kullanılabilmektedir.

Hızlı Şarj Pile Zarar Verir Mi?

Hızlı şarjın cihazlara zarar verdiği söylenemez. Hızlı şarj olan pillerin iki şarj aşaması vardır. İlk aşama, pilin mümkün olduğunca fazla güç alıp yüksek hızla şarj olduğu yerdir. İlk aşama, pil yüzdesinin düşük olduğu anlarda gerçekleşir.

Ancak pil yüzdesi yüksek seviyelere ulaşınca pilin ömrüne zarar verebilecek stres ve ısıyı önlemek için şarj hızı düşer. Telefonun belirli bir yüzdeye kadar daha hızlı şarj olduğu ancak pil seviyesi %100 seviyesine yaklaştığında pilin daha yavaş şarj olduğu fark edilmektedir.

Cihazınızın sıcaklığı belirli bir seviyeyi aşarsa telefon hızlı şarjı güvenlik sebebiyle otomatik olarak kapatabilir.

Ek olarak, cihazınızın yüksek miktarda güç altında bırakılması sonucu cihaz normale göre daha fazla ısınır. Isı da pil için, özellikle de günümüzde çoğu akıllı telefonun kullandığı lityum iyon tipi piller için zararlıdır. Bu nedenle hızlı şarj sistemleri, şarj hızını artırırken ısıyı mümkün olduğunca azaltmaya çalışır. Bu sorunu çözmek için cihaz içinde ısıyı dağıtma ve çeşitli soğutma teknolojileri kullanılmaktadır.

Telefon Şirketleri Hızlı Şarjın Zararlarını Nasıl Azaltır?

Akıllı telefon şirketleri çift pilli bir tasarım kullanarak hızlı şarj aşamasının pil üzerindeki etkisini azaltmayı tasarladı. Bir telefon içinde iki ayrı pil kullanımı, hızlı şarj aşaması sırasında yüksek elektrik giriş yükünü paylaşır ve böylelikle pildeki hasarı önler.

Başka bir önleyici tedbir, pil yönetim yazılım sistemleridir. Akıllı telefonlar, şarjı denetlemek için özel bir yönetim sistemine sahiptir ve pilin yüksek elektrik gücünden zarar görmesini önler. Apple'ın optimize edilmiş pil şarjı buna iyi bir örnektir.

Telefonunuzun pil yönetim yazılımının etkinliği, hızlı şarjın pilinize zarar verip vermediğini belirler.

Hızlı Şarj Etkileri Hakkında Endişelenmeli Mi?

Hayır. Yukarıda belirtilen şarj yönetim sistemi, yeni teknoloji standartları, kablo ve şarj başlığındaki yeni güvenlik önlemleri hasarı önleyen özelliklere sahiptir. Pil ömrünün hızlı şarjdan etkilenme olasılığı vardır, ancak önemli ölçüde değildir. Bu nedenle, endişe etmeye gerek yoktur.

Sonuç olarak hızlı şarj, pil ömrünüzü önemli ölçüde etkilemeyecektir.


Kaynakça

Anna Tomaszewska, Zhengyu Chu, Xuning Feng, Simon O'Kane, Xinhua Liu, Jingyi Chen, Chenzhen Ji, Elizabeth Endler, Ruihe Li, Lishuo Liu, Yalun Li, Siqi Zheng, Sebastian Vetterlein, Ming Gao, Jiuyu Du, Michael Parkes, Minggao Ouyang, Monica Marinescu, Gregory Offer, Billy Wu, Lithium-ion battery fast charging: A review, eTransportation, Volume 1, 2019, 100011, ISSN 2590-1168, https://doi.org/10.1016/j.etran.2019.100011.

Zhu, G.-L., Zhao, C.-Z., Huang, J.-Q., He, C. X., Zhang, J., Chen, S. H., Xu, L., Yuan, H., Zhang, Q., Small 2019, 15, 1805389. https://doi.org/10.1002/smll.201805389

Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Kişisel Veri Gizliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER