Güneş bilindiği üzere çok sıcak bir gezegendir ve sıcaklığı etrafına, en azından Dünya’ya da yayar. Güneş kendi sıcaklığını etrafına yaymasına rağmen, uzayın neden soğuk olduğunu hiç düşündünüz mü?
Bu konuyu anlamak için ilk olarak ısı ile sıcaklık arasındaki ilişkiyi bilmek gerekir. Isı bir nesnenin içinde depolanan enerjidir. Nesnenin enerjisi arttıkça sıcaklığı artmakta, enerjisi düştükçe yani sıfıra yaklaştıkça sıcaklığı düşmektedir. Özet olarak, ısının sıcaklığı bir cisme aktarıldığında yükselmektedir. Üç farklı ısı iletim çeşidi vardır: Kondüksiyon (iletim), konveksiyon (taşınım) ve ışınım (termal radyasyon). Gelin, bu ısı çeşitlerine beraber bakalım.
Kondüksiyon yoluyla ısı transferi, katı cisimlerde gerçekleşir. Katı parçacıklar ısıtıldıkça titreşmeye ve birbirleriyle çarpışmaya başlar, bu süreç boyunca katı parçacıklar ısıyı daha sıcak parçacıklardan daha soğuk parçacıklara aktarır. İkinci çeşit olarak konveksiyon yoluyla ısı transferi, sıvılarda ve gazlarda gözlenen bir ısı iletim türüdür. Son tür olarak ışınım ise, elektromanyetik dalgalar şeklinde veya fotonlar aracılığıyla gerçekleşen ısı transferi olarak tanımlanır. Işınım türüyle ısı iletiminin tam olarak hangi fiziksel yollarla gerçekleştiği henüz cevaplanmamış bir sorudur.
Her üç iletim yolunda da maddesel bir ortam gerekmektedir. Maddeye örnek olarak gaz, sıvı, katı veya plazma gösterilebilmektedir. Uzay boşluğunda bu maddelere rastlanmamakta ve bu durum da ısı iletimini imkansızlaştırmaktadır. Isı iletilmediği için sıcaklıkta değişim yaşanmamakta ve bu durumun sonucu olarak uzay daima soğuk kalmaktadır.