Konya Bilim Merkezi BilimUp

Güneş Kremi Nasıl İcat Edildi?

Konya Bilim Merkezi
1 dk
1732

Güneş Kremi Nasıl İcat Edildi?

Günümüzde cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için kullandığımız güneş kremi tarihin farklı zamanlarında farklı mucitler tarafından farklı formüllerle keşfedildi. Birçok mucit diğerinden haberi olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılamak için güneş kremleri üretti.

Milattan önce 3100 yılında Eski Mısırlılar, ciltlerini güneşten korumak için pirinç, yasemin ve acı bakla özlerini kullanmışlardır. 1801 yılında Johann Ritter Ultraviyole Işınlarını keşfetti ve güneş yanıklarının nasıl meydana geldiğinin anlaşılmasını mümkün kıldı. 1932 yılında Milton Blake isimli kimyager Avustralya'da ilk başarılı ticari güneş kremini üretti. 1938 yılında İsviçre'de öğrenci olan Franz Greiter bir dağ tırmanışında ciddi bir şekilde yandıktan sonra sadece SPF 2 derecesi olan bir güneş kremi üretti. Havacı ve eczacı olan Benjamin Green II. Dünya Savaşı sırasında Pasifikte ciddi güneş yanıklarına uğrayan askerleri ultraviyole ışınlarından korumak için Kırmızı Veteriner Petrolü adı verilen yağlı bir madde kullanır. 1977 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) suya dayanıklı birkaç güneş kremine onay verdi. 1980’lerde ise çinko oksit güneşten korunmamıza yardımcı olmakla birlikte pişik, çatlamış cilt ve birçok cilt tahrişine iyi geldiği için güneş kremlerinde popüler bir bileşen haline geldi. 

Günümüzde ise onlarca farklı formülde güneş kremi bulunmaktadır. İçeriği, kullanım amacı, koruyucu özellikleri ve formülü farklı olan onlarca güneş kremi bulunmaktadır. Güneşin tahrip edici etkilerinden etkilenmemek için kullandığımız ürünlerin açık formüllerine dikkat etmeli ve cilt bariyerini engellemeyecek güneş kremlerini tercih etmeliyiz.


Benzer Makaleler
Antibiyotik Direnci
Hasta Olduğumuzda Neden Daha Depresif Hissederiz?
İlaçlar Vücudumuzda Zararlı Bakterilerin Yanında Faydalı Bakterileri de Öldürür Mü?
Uyurken Dişlerimizi Neden Sıkarız?
Plasebo Etkisi Nedir?
Aile Yemekleri
En Fazla Bakteri Mutfak Süngerlerinde
Kalp Krizi Nasıl Oluyor?
10 Tuhaf Uyku Bozukluğu
Soğukta Çenemiz Neden Titrer?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER