Yazın güneşlenmeye giden çoğu insan bunu bronz görünmek için yapar. Belirli bir süre güneş ışığına maruz kalmak ten rengimizde yapacağı değişikliğin dışında, sağlıklı kemikler için gereklidir. Güneşlenen insanların deneyimlediği yanıklar, lekeler ve çiller gibi cilt hasarı riski olmadan nasıl yeterli D vitamini alabiliriz?
Günlük beslenmeyle vücuda alınan kalsiyum ve fosfatın bağırsaklarda emilebilmesi için D vitaminine ihtiyacımız var. Bu mineraller; sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için önemlidir. D vitamini eksikliğinde kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasıyla kemik deformasyonları görülebilir. Örneğin; çocuklarda D vitamini eksikliği raşitizm hastalığına yol açabilir. Bu hastalıkta kemik gelişimi zayıftır, kemikler yumuşak ve güçsüz yapıdadır. D vitamini eksikliği yetişkinlerde de kemik ağrısına ve hassasiyete neden olan osteomalazi hastalığına yol açabilir.
Vücudumuz, açık havada olduğumuzda cildimize doğrudan gelen güneş ışığından D vitamini üretir. Güneş ışığı cildimize ulaştığında deride bulunan kolesteroller D vitaminine dönüşür. Bu nedenle, vücutta bulunması gereken D vitamini seviyesini korumak için yeterli güneş ışığı almak çok önemlidir. Mart ayının sonundan Eylül ayının sonuna kadar ihtiyaç duyduğumuz tüm D vitaminini güneş ışığından alabiliriz. Ayrıca; somon, ton balığı, uskumru, sardalya, kılıç balığı ve morina gibi yağlı balıklardan ve kırmızı et ve yumurta da dahil olmak üzere bazı gıdalardan D vitamini alırız. Bir yemek kaşığı (14 gram) morina karaciğeri yağı, önerilen günlük D vitamini miktarının üç katından fazlasını içerir.
Öğle saatleri, vücudun D vitamini üretmede en verimli olduğu saatlerdir. Birleşik Krallık’ta yapılan bir çalışmada, yaz aylarında haftada üç kez 13 dakikalık gün ortası güneş ışığına maruz kalmanın, beyaz tenli bireyler için sağlıklı seviyeleri korumaya yeterli olduğu görülmüştür. Öğle saatinde gün ışığına maruz kalmak en verimli D vitamini alımı olduğu gibi aynı zamanda öğleden sonra gün ışığına maruz kalmaktan daha güvenli olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma Birleşik Krallık’ta yapıldığı için yeterli seviyede D vitamini üretimi için gerekli olduğu tespit edilen güneşlenme süresi bölgeden bölgeye değişebilir. Yine de belirlenen 13 dakika değeri, bize yeterli D vitamini üretimi için gereken sürenin çok uzun olmadığını ve saatlerce güneş altında kalmanın sağlık için yapılması gerekenler arasında olmadığını anlatabilir.