Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Giydiğimiz Kıyafetler Davranışlarımızı Etkiler Mi?

İlknur Bahçıvan
2 dk
1525

Resmi kıyafetler, günlük kıyafetler, spor kıyafetler ya da renkli şık kıyafetler... Şu anda bunlardan hangisi üzerinizde ve bu kıyafetler sizi nasıl hissettiriyor? Northwestern Üniversitesindeki araştırmacılar giydiğimiz kıyafetlerin psikolojimizi ve bu sayede davranışlarımızı etkilediğini buldu. Peki ya giydiğimiz kıyafetler ruh halimizi ve günümüzü nasıl etkiliyor? Gelin bu durumun arkasındaki detaylara birlikte bakalım.

 Northwestern Üniversitesi'nde Hajo Adam ve Adam D. Galinsky tarafından 2012'de bazı deneyler gerçekleştirilmiştir. Adam ve Galinsky’nin yaptığı ilk deneyde iki grup katılımcı seçilmiş ve bir gruba beyaz bir laboratuvar önlüğü, diğer grubun üyelerine ise sokak kıyafetleri giydirilmiştir. Daha sonra bu iki gruba dikkat yeteneklerini ölçen bir test uygulanmıştır ve beyaz laboratuvar önlüğü giyen katılımcıların, sokak kıyafeti giyen katılımcılara göre neredeyse %50 daha dikkatli olduğu ölçülmüştür.

KIYAFETLERİN SEMBOLLERİ
Adam ve Galinsky’nin yaptığı başka bir deneyde ise üç grup katılımcı seçilmiş ve bunlardan birine doktor önlüğü giymelerini, diğer gruba ressam önlüğü giymelerini ve son gruba ise doktor önlüğüne bakmaları söylenmiştir. Ancak aslında ressam önlüğü ve doktor önlüğü aynıydı. Sonrasında bu üç grubun dikkatini ölçmek için iki benzer resim arasındaki farkın bulunması istenmiştir. Sonuçta doktor önlüğü giyen katılımcılar daha fazla başarı göstermiştir ve bu artan dikkati gösteriyordu.

Peki ya aynı önlük olmalarına rağmen farklı mesleklere ait olduğu söylendiğinde neden farklı davranışlar sergilenmiştir? Bu araştırmacılar, giysilerin sembolik bir anlam taşıdığını ve giyilen kıyafetin sembolize ettiği özelliğin psikolojimizi ve performansımızı etkileyebileceğini söylemişlerdir ve bu durumu “örtülü biliş (enclothed cognition)” kelimeleriyle ifade etmişlerdir. Örneğin doktorların zeki ve bilimsel düşünme yapısına sahip olduğu düşünülürken ressamların genellikle yaratıcı, özgür ruhlu olduğu düşünülür. Bu yüzden deneylerin, bu şekilde sonuçlandığı düşünülmüştür.

Yani giydiğimiz şeylerin, duygularımıza, düşüncelerimize, insanlarla iletişimimize, performansımıza ve başkalarının bizi nasıl düşündüğü üzerine etkileri vardır. Böylece giydiklerimiz kendimizi güçlü hissettirebilir, özgüven seviyemizi ve dikkatimizi arttırabilir ya da bizi depresyona sokabilir. Siz de bir iş görüşmesine giderken resmi bir kıyafet, uyum sağlamak için girdiğiniz yeni ortama rahat bir kıyafet ve modunuzu yükseltmek için renkli ve şık bir kıyafet giymeyi unutmayın. Evlerinizde bulunan ve depresyon hırkası olarak adlandırdığınız hırkaların ise ya adını değiştirin ya da giymeyin çünkü adı öyle kaldıkça giydiğiniz her an sizi depresyona sürükleyecektir.


Kaynakça
  1. Adam, H., & Galinsky, A. D. (2012). Enclothed cognition. Journal of Experimental Social Psychology, 48(4), 918–925. doi:10.1016/j.jesp.2012.02.008
  2.  Slepian, M. L., Ferber, S. N., Gold, J. M., & Rutchick, A. M. (2015). The Cognitive Consequences of Formal Clothing. Social Psychological and Personality Science, 6(6), 661–668. https://doi.org/10.1177/1948550615579462
  3. Mendes, Wendy & Kraus, Michael. (2014). Sartorial symbols of social class elicit class-consistent behavioral and physiological responses: A dyadic approach. Journal of Personality and Social Psychology. 143. 10.1037/xge0000023.
Benzer Makaleler
Mor Yiyeceklerin Mucizesi: Antosiyanin
Bilinenin Aksine Tuzlu Yiyecekler  Susatmıyor, Acıktırıyor
Çok Düşününce Neden Çok İş Yapmış Gibi Yoruluruz?
2022 Bilimin En'leri
Bebeklere Bal Yedirmek Zararlı mı?
2022’ye Bilim Kurgu Hissi Veren  Biyomedikal Gelişmeler
Yeni Doğan Bebekler Neden Güzel Kokuyor?
Sadece Patates Yiyerek Yaşayabilir miyiz?
Fallara İnanır Mısınız? Forer Barnum Etkisi
Kalori Nedir? Neden Kalori Hesaplarız?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER