Kömür, petrol ve gaz ana enerji kaynağımızdır. Bu tür fosil yakıtlar yenilenemez olarak kabul edilir çünkü yeniden doldurabilmemiz çok zaman alır, hatta milyonlarca yıl sürer diyebiliriz.
Tam olarak ne zaman tükenecekleri hala tartışılıyor, çünkü bununla ilgili doğru bir hesaplama yapmak mümkün değildir. Fosil yakıt tüketim oranı sabit bir oranda değil, artmaya devam ediyor. Bunun nedeni, dünya nüfusunun da artmaya devam etmesidir. Daha fazla insan ve daha fazla harcama. Küresel oranda yakıt olarak yılda 11 milyar tonun üzerinde petrol tüketiyoruz. Elbette tüketilen petrol miktarı her geçen yıl artmaya devam ediyor. Ancak bilim insanları, fosil petrol yatağının 50 yıl sonra tükenebileceğini tahmin ediyorlar.
Petrol tükendiğinde petrolün sağladıkları doğalgazdan temin edilmeye çalışılacak, bu durumda doğalgazın da 10 yıldan fazla dayanmayacağı tahmin ediliyor. Kömürde kalan katı madde miktarı üretilen petrol ve gazdan fazla olduğu için kömür miktarı bu iki tür fosil yakıttan daha fazladır. Bu nedenle kömürün bu dünyada var olan son fosil yakıt olduğu tahmin edilmektedir. Ama yanan kömürler atmosfere çok miktarda karbondioksit salarak sera etkisini artırır.
Öyleyse, fosil yakıtlar tükendiğinde alternatif enerji kaynakları bulunması ve tüm araç ve endüstri sisteminin değişmesi beklenmektedir. Ek olarak gizli rezervlerin bulunabileceği, bunların gizli tutularak o gün geldiğinde kullanıcılar için çok pahalıya mal olacağı düşünülüyor. Ne ile karşılaşacağımızı bilmesek de tek çözüm, yenilenebilir enerji kullanımını geliştirmek ve biran önce desteklemektir.