Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Evde Kendi Yeşilliğinizi Yetiştirmenin Yolları

Konya Bilim Merkezi
3 dk
1213

Normalde yılın belli bir sezonuna ait olan sebzeleri günümüzde dört mevsimde bulabiliyoruz ama ne kadar sağlıklı oldukları konusu tartışmaya açık olabilir. Tükettiğimiz sebzeler mevsiminde yetişen sebzeler olsa bile daha göz alıcı gözükmeleri için birçok ilaç kullanıldığını biliriz. Kendiniz yetiştireceğiniz ve daha güvenli denilebilecek bir gıdaya ulaşmak için evinizin pencere önü gibi ufak bir kısmında ya da balkonda mini bir bahçenizin olmasını ister miydiniz? Uygulamak isteyenler için güvenli birkaç yöntemi birlikte öğrenelim.


Mikrotarım yöntemi ile evde kendi sebzenizi yetiştirebilirsiniz. Mikro yeşillikler, gelişimini henüz tamamlamamış ufak boyutlu sebzelerin adıdır. Sadece bir meyve suyu ya da yoğurt kabında bir öğünlük sebze elde edebilirsiniz. Hatta bir meyve kabuğunun içinde bile mikrotarım yapılabilir. Su gereksinimi son derece azdır. Tohum toprağa ekildikten sonra toprağın günde birkaç defa sulanarak nemli tutulması ve bitkinin doğrudan güneş ışığı gören bir yere bırakılması yeterli olacaktır. Bir bitkinin ihtiyacı olan bütün besin maddeleri, tohum içerisinde bulunmaktadır ve doğru toprak, nem ve ışık şartları altında bu tohum çimlenerek filiz adı verilen kök, gövde ve ilk yaprakları üretir.

Filizlerle mikro yeşillikler aynı şey değildir. Tohum, toprakta veya su içinde filize dönüşebilir. Filizlerin bir gövdesi ve "çenek" adı verilen, henüz "gerçek bir yaprak" olmayan iki tane yaprağı bulunur. Bu çeneklerde bolca besin maddesi bulunur, sindirimleri oldukça kolaydır ve çok iyi bir enzim ve protein kaynağıdırlar. Bu sayede filizler ışık ve besine çok az ihtiyaç duyarak çok hızlı bir şekilde büyüyebilirler. Bitkinin çimlenmesinden 5-7 gün sonra mikro yeşillikler hasat edilmeye hazır hale gelirler. Roka, tere, maydanoz, marul, brokoli, pancar, turp, fesleğen lahana, mercimek, bezelye, soğan, buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, mısır, yulaf gibi bir çok sebze tohumu mikro yeşillik elde etmek için kullanılabilir.

Hava şartlarına bağlı olmadan evde sebze yetiştirmenin diğer bir yolu ise hidroponik tarımdır. Bu yöntemde, bitkiler ihtiyaçları olan besin elementlerini toprak yerine bitkinin ihtiyacı olan minerallerin özel olarak hazırlandığı besin solüsyonundan karşılarlar. Hidroponik tarım ile marul, domates, patates gibi birçok sebze yetiştirilebilir ama yapraklı sebzeler en uygun olanlardır çünkü çok az miktarda oksijene ihtiyaç duyarlar. Hidroponik tarımda tohumu çimlendirmek için tohumları, ıslak süngerin veya kaya yününün içine koyabilirsiniz. Daha sonra ışığı geçiren bir kabın içine konularak havayla temasını kesip nemli kalmasını sağlamalısınız. Çimlenmeden sonra bitkiler kavanoza transfer edilebilir ama kökler karanlıkta kalmalıdır. Bu nedenle, kavanozun dışını ışık geçirmeyecek bir malzeme ile kaplamalısınız. Bitki yukarıda kalacak şekilde bir destekle sabitlenirken köklerin su içinde kalmasını sağlamalısınız. Oksijen alımını sağlamak için de kavanoz tamamen su ile dolu olmamalıdır.

Evde tarımla uğraşarak genellikle stresli olan hayatımıza kısa bir mola verebilir, kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri yemenin hazzını duyabiliriz. Aynı zamanda, kendi sebzelerimizi yetiştirmek, sağlıklı sebzelere ulaşmanın kolay ve ucuz bir yolu olabilir. 

Kaynakça
  1. Urban Cultivator. Microgreens And Sprouts Are Not The Same Thing. (12 Haziran 2015).
  2. Y. Shi, et al. (2020). Similarities And Differences Of Photosynthesis Establishment Related Mrnas And Novel Lncrnas In Early Seedlings (Coleoptile/Cotyledon Vs. True Leaf) Of Rice And Arabidopsis. Frontiers in Genetics. doi: 10.3389/fgene.2020.565006.

Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER