Konya Bilim Merkezi BilimUp

En Ölümcül Yanardağ Patlamaları

Demet Demir
4 dk
1887

Volkanik patlamalar, doğanın yıkıcı bir felakete dönüşme yeteneğinin somut bir kanıtıdır. Şu anda dünyada yaklaşık 1500 tane yanardağ bulunmaktadır. Bu metaforik cehennem delikleri, yalnızca volkanik kül ve lav püskürtmekle kalmayıp, aynı zamanda iklimi ve dünya olaylarının gidişatını kökten değiştirebilmektedir.

Tambora Yanardağı

Kaydedilen tüm volkanik patlamalar arasında 'en ölümcül' unvanı Endonezya'daki Tambora Dağı'na ait. 1815'teki patlamada Sumbawa adasındaki 10.000 kişi anında öldü, ama patlamanın çevresel etkileri 71,000'den fazla ölüme neden oldu. Tambora patlaması o kadar güçlüydü ki yüzlerce kilometre uzaktaki askerler top atışı sandılar.


Krakatoa Yanardağı

27 Ağustos 1883’te Endonezya'da bulunan Krakatao Yanardağı, beklenmedik bir şekilde faaliyete geçerek yüzlerce nükleer bombanın yaratacağı bir güçle patladı. Patlama öyle şiddetliydi ki, 30 metre yüksekliğinde dev tsunamilere neden oldu. Şu ana dek kaydedilmiş tarihteki en yüksek seste, yine bu yanardağın patlamasıyla oldu. Yanardağ patladığında öyle güçlü bir ses çıktı ki, bu ses 3 bin km ötedeki Avustralya’nın Perth şehrine kadar ulaştı. Bu tsunamiler nedeniyle 35 bin kişi yaşamını yitirdi ve adanın 13 kilometrekarelik bir kısmı sulara gömüldü.


Nevado Del Ruız

Buzul bir dağın sizi yakmasını bekleyemezsiniz ama Kolombiya'daki Nevado del Ruiz Yanardağı bunu yaptı.13 Kasım 1985'te yanardağın büyük Arenas kraterinde yaşanan patlama, zirvedeki kar ve buzulları ölümcül bir çamur seline dönüştürdü. Yaklaşık 23.000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.


 Laki Yanardağı

 İzlanda'daki Laki Yanardağı, 8 Haziran 1783'te başlayan patlamayla 14 kilometreküp lav püskürttü. Lavlar 1.500 kilometrekare alana yayıldı. 9.000 kişi öldü ve hayatta kalanlar kıtlıkla karşı karşıya kaldı. Çevredeki çiftlikler yanması, sığırların zehirlenmesi ile birlikte İzlanda nüfusunun %25'i öldü.


Santa Maria Yanardağı

Guatemala'daki Santa Maria Yanardağı en az 500 yıl boyunca hareketsiz kaldıktan sonra Ekim 1902'de patladı ve 6000'den fazla insan hayatını kaybetti. Kül salınımı bölgedeki kuşları da öldürdüğü için kuşların avladığı sivrisinekler hızla çoğaldı. Bu da sıtma salgınları yüzünden başka insanların da ölmesine yol açtı.


Benzer Makaleler
Dünyanın En Derin Çukuru: Mariana
Tarihteki En Büyük Tsunamiler
Hayvanların Evcilleştirme Süreci
Toprak Kaybı -  Erozyonun Etkileri
Dünyanın %70'i Sularla Kaplıysa neden Su Krizi Yaşanıyor?
Palm Yağı Problemi
Kar Nasıl Oluşur?
Tarihteki 10 Büyük Deprem
Kıtalar İsimlerini Nereden Alıyor?
İlginç Coğrafya Bilgileri
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER