Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

En Koyu Madde: Vantablack

Ayşe Edanur Başer
4 dk
2209

Dünya'nın en karanlık malzemesi olarak, yapay yollarla "büyütülen" bir dikey tüp ormanı Vantablack. Öyle ki; Vantablack’i üreten şirket Surrey NanoSystems’e göre, üretim malzemesi bir boyadan, pigmentten veya kumaştan ziyade, neredeyse yansıtmayı tamamen engellemek için tasarlanmış özel bir kaplamadır. Gelin, merak uyandıran bu "dikey tüp" ormanına beraber göz atalım.


Vantablack Nedir?

Vantablack, İngiltere merkezli Surrey NanoSystems adlı teknoloji şirketi tarafından geliştirilen bir süper siyah kaplamadır. 2014 yılında Dünya'nın en karanlık malzemesi olarak manşetlere çıktığı zaman benzersiz özellikleri sebebiyle büyük ilgi görmüştür. Birkaç nanometre çapında dikey tüplerden oluşan Vantablack, görülebilir ışık spektrumundaki düşey radyasyonun %99'unu emebilmektedir. Bu özelliği, Vantablack'in insanlar tarafından bilinen en karanlık madde olmasını ve tamamen siyah görünmesini sağlamaktadır.

Vantablack Nasıl Üretildi?

Vantablack kaplamanın yolculuğu, çapı bir veya iki nanometreden büyük olmayan ve gazla doyurulduktan sonra karbon nanotüplere dönüşen “katalizör parçacıkları” ile başlamaktadır. Kaplamanın her santimetre karesi içinde bu nanotüplerden yaklaşık bir milyar tane bulunmaktadır. Eşit aralıklı, birbirinden çok uzak olmayan ve çok da yoğun olmayan nanotüplerin yapısı ışık parçacıklarının tüpler arasındaki boşluklara girmesine ve nanotüpler tarafından emilmesine izin vermektedir. Surrey NanoSystems'e göre kaplama, uçsuz bucaksız bir ormandaki ağaçların gövdeleri arasından düşen ışıklara benzemektedir. Kaplamanın yansıttığı ışık fraksiyonu, nanotüplerin tepelerine çarpan hafif parçacıklardan gelmektedir.

Vantablack kaplamalı bir cisim tek başına düz bir yüzeyde görünürse, ona referans verecek başka siyah malzeme olmadığı için muhtemelen sadece siyah kadife bir yüzey gibi görünecektir. Bunun yanı sıra, uzaya veya herhangi bir temasın mümkün olmadığı bir yere yerleştirilirse tıpkı karadelik gibi davranarak ona çarpan herhangi bir ışığı emebilmektedir.

Vantablack Nerelerde Kullanılır?

Vantablack’in önemli uygulamaları bulunmaktadır. Özellikle optik alanında kullanılmaktadır. Teleskopları ve optik aletlerin aynalarını kaplamak için kullanılabilmektedir. Bu durum, parlamayı azaltarak aletin hassasiyetini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca askeri ve havacılık uygulamalarında da kullanılmaktadır. Vantablack kaplaması, nesnelerin radar görünürlüğünü azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Vantablack, 3 boyutlu nesneleri kaplamak için de kullanılabilmektedir. Uygulandığı cisimleri herhangi bir şekil ve boyut algısı olmadan salt görsel olarak düz hale getirerek adeta karadeliklere dönüştürmektedir. Pratik uygulamalarının yanı sıra Vantablack, aynı zamanda yüksek profilli sanatsal projelerde de kullanılmıştır. Sanatçı Anish Kapoor, Vantablack’i Chicago’daki Millennium Park’ta bulunan “Cloud Gate” adlı bir heykelin kaplamasında kullanmıştır. Heykel, parlatılmış paslanmaz çelik levhalardan oluşan bir dizi levhayı kapsamanın yanı sıra Vantablack ile kaplanmıştır. Bu da, heykelin karadelik gibi görünmesine yol açan bir optik illüzyon oluşturmasına neden olmuştur.


Genel olarak, Vantablack benzersiz ve ilginç bir maddedir. Birçok alanda kullanımıyla devrim yaratma potansiyeline sahiptir. İnsidans radyasyonun neredeyse tamamını emebilme yeteneğinden, optikten radar emmesine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılan ve oldukça fayda sağlayan bir araçtır. Sanatsal projelerde kullanılması sebebiyle halkın da dikkatini çekmiştir. Vantablack’in gelecekte ilginç ve yenilikçi şekillerde kullanılacağını muhtemel gözükmektedir.


Benzer Makaleler
Ya Beynimizin %100’ünü Kullanabilseydik?
Bir At Matematik Sorularına Doğru Cevap Verebilir Mi?
Bilinenden Farklı Bir Gürültü: Beyaz Gürültü
Önyargı Ve Algı Nedir? Önyargının Nedenleri
Hyaluronik Asit Cildi Nasıl Nemlendirir?
Çok Yemek Yemek Neden Uyku Getirir?
Yağmur Neden İnsanların Uykusunu Getirir? Yağmurun Uyku Üzerindeki Etkisi
Tunç Çağında Kullanılan Hançerlerin Asıl İşlevi Ortaya Çıktı
Evrende Yalnız Olup Olmadığımıza Dair Bir Denklem: Drake Denklemi
“E-nose” Elektronik Burun
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER