Yeni bir araştırmaya göre, ortalama olarak, insanların hatırlayabildiği en eski hatıraların, iki buçuk yaşına kadar olabileceğini işaret ediyor.
Hakemli dergi Memory'de yayınlanan bulgular, en erken anıların ortalama yaşıyla ilgili önceki sonuçları bir yıl geriye itiyor. Yani 2,5 yaşlarınızda hatırlayabildiğiniz anıların gerçek olması oldukça olası, Dr Carole Peterson, “Kişinin en eski anısı gerçekleştiğinde, tek bir statik(durağan) hatıra olmaktan ziyade hareketli bir hedeftir” diye açıklıyor. Dolayısıyla, birçok insanın en eski anıları istendiğinde sağladığı şey, önünde hiçbir anı olmayan bir sınır ya da dönüm noktası değildir. Daha ziyade, hem yetişkinlerin hem de çocukların örnek aldığı bir potansiyel anılar havuzu dur. Bahsi geçen hedef de bu havuzun öncesi ve sonrasını birleştiren noktadır.
İlk olarak, insanlara en eski anılarının ne olduğunu sorarak ve daha sonra birkaç tane daha isteyerek eski anıları hatırlamalarını sağlamak çok kolaydır. Ancak insanların o hatıraları sistematik olarak yanlış tarihlendirdikleri belgelendi. Tekrar tekrar insanların ilk anılarında olduklarından daha yaşlı olduklarını düşündüklerini görüyoruz. Elbette buna ebeveynlerin de etkisi vardır.
Bu yanlışlığın, 'teleskopik' olarak adlandırılan bellekteki bir tarihlemeden kaynaklandığına inanılıyor. Uzun zaman önce olan şeylere bakmak, bir mercekten bakmak gibidir. Bir hatıra ne kadar uzaksa, teleskop etkisi onu daha yakın görmenizi sağlar. Tüm verileri taradıktan sonra, insanların erken çocukluklarına dair çok daha fazlasını ve düşündüklerinden çok daha gerileri hatırladıklarını açıkça gösteriliyor ve bu anılara erişmelerine yardımcı olmanın nispeten kolay olduğu söyleniyor.
Bir araştırmaya baktığınızda,
bazen her şey net değildir, ancak araştırma üstüne çalışmayı
bir araya getirmeye başladığınızda ve hepsi aynı sonuçlara
vardığında, oldukça inandırıcı hale gelir. Doğrulanmış
tarihlemeyi kullanan bu tür araştırmalar, uzun süredir tartışılan
bu sorunun cevabını daha da doğrulamak için şu anda hem
laboratuvarında hem de akademik çevrede devam ediyor.