Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Dünyanın %70'i Sularla Kaplıysa neden Su Krizi Yaşanıyor?

Konya Bilim Merkezi
1 dk
933

Dünyanın %70’i sularla kaplı, ancak suların tükendiğinden ve ilerde su krizi yaşanacağından bahsedip duruyoruz. Bunun sebebi nedir? 


Dünya’nın su kaynağı yaklaşık 1,4 milyar metreküptür. Tüm bu suyun %2,5’u tatlı su dediğimiz doğal kaynak suyudur. Üstelik bunun da tamamı bizim tüketimimiz için uygun nitelikte değildir. Biz ancak %1’e yakın bir oranını kullanabiliyoruz. Kullandıklarımız da tarım, sanayi ve evsel tüketimde bölünüyor. 

Normal süreçlerde bu kullanılabilir su kendini yağışlarla, döngülerle yeniler. Ancak kışların sıcak geçmesi, yağışsız baharlar, kurak yazlar tükenen miktarın kendini yenilemesine izin vermiyor. Ayrıca artan nüfusla birlikte şehirleşme su varlığını geliştiren ekosistemler (orman, mera vs.) üzerinde baskı kuruyor. 

Diğer endüstrileri kontrol edemesek de su tüketimimize dikkat ederek evsel kullanım oranımızı düşürerek su kaynaklarına korumaya yardımcı olabiliriz. Suyu sadece çeşmeden kullanmadığımızı da unutmayalım, aldığımız her üründe onu üretirken kullanılan suyu da tüketiyoruz. Bizden sonrakilerin temiz ve kullanılabilir suyu temin edebilmeleri için şimdiden korumaya başlamalıyız. Zaten çoktan gecikmedik mi?


Benzer Makaleler
Dünyanın En Derin Çukuru: Mariana
Tarihteki En Büyük Tsunamiler
Hayvanların Evcilleştirme Süreci
Toprak Kaybı -  Erozyonun Etkileri
Palm Yağı Problemi
Kar Nasıl Oluşur?
Tarihteki 10 Büyük Deprem
Kıtalar İsimlerini Nereden Alıyor?
İlginç Coğrafya Bilgileri
Sabahları Ağzımız Neden Kokar?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER