Birçok bilimsel araştırma, ağız sağlığımızla kalp sağlığımız arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir. Örneğin, kötü diş bakımından kaynaklanan kandaki bakteriyel enfeksiyonların kalp kapakçıklarının çalışmasını etkilediği bilinmektedir. 2017’de BMC Kardiyovasküler Hastalıklar dergisinde bu alanda bir meta analiz çalışması yayınlanmıştır. Meta analizi aynı alanda yapılan birçok çalışmaya ait verilerin bir araya getirilerek istatistiksel analiz edildiği çalışmalardır. Çalışmada, diş eti hastalığının daha yüksek kalp krizi riskiyle ilişkili olduğu görülmüştür.
Bu yıl Nisan ayında Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmada 2,370 hasta takip edilmiştir. Çalışmada, hastaların ağız tedavisi ve kalp krizi sonrası hastanede yatış bilgileri incelenmiştir. Takip edilen hastaların %47’si düzenli ağız sağlığı tedavisi görürken %7’si daha yoğun bir diş eti ve kanal tedavisi görmüştür, %36’sı ise diş eti tedavisi almamıştır. Periodontal bakım, yani diş eti bakımı alan hastaların ve diş eti tedavisi almayan hastaların kalp krizi sonrasındaki 30 gün hastanede yatışlarındaki sağlık durumları takip edilmiştir. Elde dedilen verilere göre diş eti tedavisi olan hastaların diş eti tedavisi almayan hastalara göre daha iyi durumda oldukları görülmüştür.
Çalışmanın yazarlarından olan Romesh Nalliah, Michigan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Klinik Profesör’dür. Profesör Nalliah, bu çalışma sonucunda şöyle demiştir: “Dişçilik uygulamaları ve genel sağlık hizmetleri çoğu zaman birbirinden ayrı tutulmaktadır. Ancak çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar gösteriyor ki ağız sağlığı ve beden sağlığı birbiriyle ilişki içerisindedir. Bu çalışmaya benzer çalışmalarla birlikte hekimlik uygulamalarında ve muayenelerde hastanın ağız sağlığının dikkate alınmamasının bir hata olduğu anlaşılacaktır.”