Oyun oynamak, çocukların sosyal, bilişsel, duygusal gibi gelişimlerine katkıda bulunur. Temel oyun malzemesi olan oyuncaklar şüphesiz çocukların gelişimi için vazgeçilmez bir yere sahiptir. Fakat oyuncak miktarının fazla olmasının çocuklarda olumsuz etkileri olabileceğini hiç düşündünüz mü?
Çocuklar oyuncaklar ile oynadığı esnada çevresel, zihinsel, fiziksel birçok öğeyi keşfedebilmektedir. Bu oyun aktiviteleriyle çocuklar; yardımlaşma, sorun çözme, paylaşma gibi önemli değerleri öğrenebilmektedir. Bununla beraber bu, onlarca oyuncağın her zaman iyi olduğu anlamına gelmemektedir.
Amerika Birleşik Devletleri Toledo Üniversitesi’nde araştırmacılar, oyuncak miktarının çocuk aktiviteleri üzerindeki etkilerini ölçmüştür. Araştırmada, çok miktarda oyuncağın 36 tane yürüme çağındaki çocuk üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. Deneyde her çocuk iki koşulda incelenmiş; ilk ölçekte her çocuğa ilk 30 dakika 16 oyuncak verilerek oyun alanı oluşturulmuş, ikinci ölçekte ise sadece 4 oyuncak verilerek tepkileri kaydedilmiştir. Araştırmanın sonucunda; çocuklara fazla oyuncak verildiğinde oyuncaktan oyuncağa geçiş yaptıkları, bir oyuncağa dikkatlerini verip oyunu keşfedemedikleri ve oyunu derinleştiremedikleri gözlemlenmektedir.
Yürümeye başlama döneminde çocuklar dikkat üzerinde daha yüksek düzeyde kontrol geliştirir, ancak bu konuda ustalaşamayabilirler. Dikkatleri ve dolayısıyla oyunları, çevrelerindeki dikkat dağıtıcı unsurlar tarafından çok çabuk bozulabilir. Araştırmada, etrafta çok oyuncak bulunurken çocukların dikkat seviyesinin düştüğü, çocuklarda odaklanma problemi yaşandığı görülmektedir. Bununla beraber 2. ölçekte çocuklara sadece 4 oyuncak verildiğinde dikkatleri dağılmadan oyuna odaklanabildikleri görülmektedir, çocuklar oyuncakları daha uzun süre oynadılar ve daha çok oyun ürettiler. Bu durum çocukların az malzemeyle oyun üretirken hayal gücünü daha çok kullandığını göstermektedir.
Sonuç olarak bu araştırma, fazla oyuncağın çocuklarda olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir. Psikolog Claire Lerner’a göre, çok oyuncak verildiğinde çocuklar aşırı uyarılmaktadır ve herhangi bir şey öğrenecek kadar uzun süre konsantre olamamaktadırlar. Fazla oyuncağı olmayan çocuklarda resim çizme veya kitap okuma faaliyetlerine daha fazla yönelim olduğu düşünülmektedir. Az sayıda oyuncağa sahip olan çocuklar etrafındaki kişileri ve nesneleri de oyuna dahil edebilmektedir. Bu durum çocukların sosyal ve nöromotor becerilerini geliştirebilir. Az ve nitelikli oyuncaklar çocukların hayal gücü, empati kurma, sosyalleşme, konsantrasyon, karşılaştırma, ölçme, koordinasyon ve dikkat gibi yeteneklerini geliştirebilmesine fayda sağlayabilmektedir.