Konya Bilim Merkezi BilimUp

Buz Dağları Yüzer Mi?

Konya Bilim Merkezi
1 dk
6465

Buzdağları Yüzer Mi?

Buzdağları okyanusta yüzer, ancak tuzlu suyun kaldırma kuvveti sebebiyle değil. Buzun yoğunluğu sudan hafiftir ve temiz tatlı sudan oluşur. Hatta o bölgede hayatta kalmaya çalışan insanlar kopmuş buzdağı parçalarını gıdalarında kullanırlar. Bu yüzmenin sebebi yerçekimi ve oluşan okyanus akıntılarıdır.

Dağların yüksek kesimlerinden hareket eden buzullar, zamanla kıyıya ulaşırlar. Kıyı kesimindeki buzulların uçları zamanla çatlama ve dalga aşındırması sonucu büyük bir gürültüyle kopup harekete geçer. Böylece buzdağları oluşur. Bugün, her boyutta ve şekilde okyanuslarda yüzen birkaç milyon buzdağı var. Buzdağları muazzam büyüklüktedir. Kuzey Kutbu ve Antarktika'da oluşurlar, ancak Antarktika, dünyadaki en büyük buzdağlarını üretir. Bunlar akıntıları takip eder, eriyip yok olana kadar yüzerler. Daha sıcak sulara sürüklenen buzdağları sonunda erir. Bir buzdağının erimesi buzuldan koptuğu andan itibaren 3000 yılı bulabilir.

Bir buzdağının kütlesinin çoğu su yüzeyinin altında bulunur. Bu, "buzdağının görünen kısmı" cümlesinin geldiği yerdir, yani bir fikrin veya sorunun yalnızca bir kısmının bilindiği anlamına gelir. Bu bilgiden ilhamla Ernest Hemingway bir edebi yazım teorisi geliştirmiştir.

Ayrıca buzdağları mavi renkte görünür, aynı nedenle su da mavidir. Sudaki oksijen ve hidrojen arasındaki kimyasal bağ, görünür ışık spektrumunun kırmızı ucundaki ışığı emer. Böylece bize mavi renk yansır.


Benzer Makaleler
Mor Yiyeceklerin Mucizesi: Antosiyanin
Bazı Yiyeceklerin Kokusu Neden Ciltte Kalır?
Doğanın Süper Maddesi: Kauçuk
İçilebilir Su Türleri Nelerdir?
Bilinenin Aksine Tuzlu Yiyecekler  Susatmıyor, Acıktırıyor
Zorlu Ortamların Severleri: Ekstremofiller
Temel Reis Yalan Mı Söylüyor!
Çok Güldüğümüzde Neden Midemiz Ağrır?
Çok Düşününce Neden Çok İş Yapmış Gibi Yoruluruz?
2022 Bilimin En'leri
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER