Konya Bilim Merkezi BilimUp

Bumerang Nasıl Çalışır?

Konya Bilim Merkezi
1 dk
805

Bumerang Nasıl Çalışır?

Bumerangı, Avustralyalı Aborjinler avlanmak için icat etmişlerdir. Bumerangın tarihi M.Ö. 8000'den eskiye dayanır. Kızılderili Kabileleri ve Eski Mısır gibi birçok uygarlık Bumeranga benzer araçlar kullanmıştır. 

Birçok farklı yapıda Bumerang vardır. Bunlardan yalnızca bir kısmı atıldığı zaman geri döner. Avustralya Bumerangı; “V” şeklinde, geniş açılı iki kanattan oluşur. Kanatlarının şekli uçaklardaki ki gibi aerodinamiktir. Kanatların geniş kenarları zıt yöndedir. Bu yüzden Bumerang her zaman hareketin yönüne göre döner.

Kanatlarının aerodinamik yapısından dolayı, Bumerang hareket halindeyken üzerindeki hava altındaki havadan daha hızlı hareket eder. Bernoulli prensibine göre, bu hız farkı, kanadın iki tarafı arasında bir basınç farkı yaratır ve kanadı iten bir kaldırma kuvveti yaratır.

Bumerang dikey olarak atıldığından, kaldırma kuvveti yana doğru atış yönüne diktir. Ancak bu, bumerangın atıcıya geri dönmesini sağlamak için tek başına yeterli değildir. Bumerang kendi etrafında döner, yani açısal momentuma sahiptir.

Bir nesnenin açısal momentumunu değiştirmek için tork uygulanması gerekir. Tıpkı sabit hızda hareket eden bir nesneye kuvvet uygulanmadığında (Newton'un birinci hareket yasası) hızını değiştirmeyeceği gibi, sabit bir açısal momentumda hareket eden bir nesne de tork olmadığı sürece açısal momentumunu değiştirmeyecektir.


Benzer Makaleler
Ay Denizlerdeki Suyu Nasıl Çeker?
2023 Nobel Fizik Ödülü: Attosaniye Nedir?
Karanlık Enerji Nedir?
Değişimin Tanımı: Maddenin Halleri
Küçük Parçacıkların Büyük Etkisi: Heisenberg Belirsizlik İlkesi
Çernobil Nükleer Felaketi Nasıl Gerçekleşti?
Elektrik Nedir ve Nasıl Keşfedilmiştir?
Rüzgar Tulumu Nasıl Çalışır?
Anti-Madde Nedir?  Anti-Madde İle Karşılaşırsanız Yok Olur Musunuz?
Paralel Evren Teorisi: Evrende Başka Bir Siz Var Mı?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER