Konya Bilim Merkezi BilimUp

Ayda 4 Kredi Kartı Yiyoruz

1 dk
315

Ayda 4 Kredi Kartı Yiyoruz

Mikroplastik kelimesini daha önce duymuşsunuzdur, adı mikro olsa da sebep oldukları oldukça makro düzeyde. Mikroplastikler, 5 mm ile 1 mikrometre arasındaki boyutlarda olan plastiklere verilen isimdir. Boyutlarından kaynaklı olarak çıplak gözle fark edilmeleri oldukça güçtür. Çoğunlukla daha büyük plastiklerin çevresel faktörlerden kaynaklı olarak daha küçük parçalara ayrılmasıyla oluşurlar. Bu konudan karton bardakların kullanılmasında bahsetmiştik. Mikroplastiklere maruz kalındığında içerdiği kimyasalların, örneğin üreme anormallikleri gibi olumsuz etkileri olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için "mikroplastik.org" adresinden okuma yapabilirsiniz. 

2019'da Newcastle Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre kişi başı ortalama her hafta 5 gram plastik tüketiyoruz ki bu, bir kredi kartına eşdeğer ağırlıkta. Yani ayda 4 kredi kartı yediğimizi düşünebiliriz. Bulgular, mikroplastiklerin insanlar tarafından tüketilen havayı, gıdayı ve suyu kirlettiğini ortaya koyuyor. Dünyadaki en büyük plastik yeme kaynağı, şişelenmiş sudur. Pet şişeler güneş ışığına maruz kaldığında polimerleri yumuşar ve suya mikroplastik yayarlar. Yani pet şişe kullanımının azaltılması için gerekçemiz sadece doğada çözünme süreleri değil, aynı zamanda vücudumuzda plastik birikiminin en büyük rolünü üstlenmeleridir. 

Sadece bize de değil, neredeyse araştırılan tüm deniz canlılarının midelerinde mikroplastikler bulundu. En yüksek plastik seviyeleri kabuklu deniz ürünleri ve tuzda bulundu. Süt, pirinç, buğday, mısır, ekmek, makarna ve sıvı yağlar gibi temel gıdaların mikroplastik oranı henüz araştırılmadığı için bulgular eksik bir tahmin olabilir. Analizler üzerine daha fazla bilgiye "Doğadan insana kadar plastik yutulmasının değerlendirilmesi" yayınından ulaşabilirsiniz.


Benzer Makaleler

Verimsiz Toprakları Verimli Hale Getirmenin Bir Yolu: Toprak Nakli
Karbon Ayak İzi Nedir?
Nezaket Sağlığı Olumlu Yönde Etkiler mi?
Toprak Kaybı -  Erozyonun Etkileri
Karton Bardakların İçeriğini Biliyor Musunuz?
Küresel Isınmanın Sebeplerinden Biri Olan İnekler, Çaresi De Olabilir Mi?
On Bin Adım Gerçekten Sağlıklı Mı?
Plastik Hakkında Ne Biliyoruz? Plastik Nedir? Plastik Tüketimi
Antibiyotik Direnci
İdrar Kaçırma Neden Gerçekleşir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER