Pandemi nedeniyle tek kullanımlık maskeler hayatımızda çok fazla yer almaya başladı ve bunun sonucu olarak büyük bir çöp yığını oluştu. Peki bu atık oluşumunun önüne geçmek mümkün mü? En azından bu atıkları farklı bir alanda kullanarak geri kazanabilir miyiz?
Washington Eyalet Üniversitesi araştırma ekibi, bir aylık kürleme sonrasında maske malzemeleri kullanılarak elde edilen karışımın yaygın olarak kullanılan çimentodan %47 daha güçlü olduğu kanıtladı. Bu konuyla ilgili makale, Materials Letters dergisinde yayımlandı. İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü profesörü olan Xianming Shi, bu atık maskelerin düzgün bir şekilde işlenmesi sonucu gerçekten değerli bir hale gelebileceğini ve bu tarz atıklarla karşılaştığı zaman, bunları betonda veya asfaltta kullanılabilir bir şeye dönüştürmenin yolunu aradığını belirtti.
Çimento üretimi, dünya çapındaki karbon emisyonlarının %8'inden sorumlu olan karbon yoğun bir süreçtir. Mikrofiberler betonu güçlendirerek çatlamayı önlemek için çimentoya eklenir, ancak pahalıdır. Mikrofiber takviyeli beton, bir proje için ihtiyaç duyulan çimento miktarını potansiyel olarak azaltabilir veya betonun daha uzun ömürlü olmasını sağlayarak hem karbon emisyonunu düşürebilir, hem de paradan tasarruf sağlayabilir.
Polipropilen veya polyester kumaştan yapılmış tıbbi maskeler, beton endüstrisi için faydalı olabilecek elyaflara sahiptir. Tek kullanımlık maskeler yeniden kullanılmazsa onlarca yıl çevrede kalabilir ve ekosistem için ciddi bir risk oluşturur. Bunun önüne geçmek için bilim insanları polipropilen ya da polyester kumaşlardan yapılan maskelerdeki fiberleri nasıl kullanabileceklerini araştırdı.
Testler için maskelerden metal ve pamuk halkaları çıkardılar ve maskeleri kestiler. Sonrasında maske kumaşlarını 5 ile 30 mm uzunluğunda iplikçiklere (fiberlere) parçaladılar. Karışımı çimento hamuruna eklemeden önce maske mikro liflerini, fiber yüzeylerine güçlü bir şekilde yapışan ultra ince tabakalar sağlayan grafen oksit çözeltisine karıştırdılar. Karışımı dünya çapında en yaygın kullanılan çimento türü olan sıradan Portland çimentosu ile birleştirdiler. Fiberle güçlendirilmiş çimento kürleşmeden 1 ay sonra test edildiğinde normal Portland çimentoya göre beton dayanım deneylerinde %47 daha güçlü olduğu görüldü. Bu tür maske mikro lifleri, betondaki küçük çatlaklara katkıda bulunacak kırılma enerjisini emer veya dağıtır. Lifler olmadan bu mikroskobik çatlaklar sonunda daha geniş çatlaklara ve malzemenin bozulmasına yol açar.
Araştırmacılar, grafen oksit ile işlenmiş mikro elyafların betonun dayanıklılığını artırabileceğini, betonu donma hasarından ve yollarda kullanılan buz çözücü kimyasallardan koruyabileceği fikrini test etmek için çalışmalara devam ediyorlar. Ayrıca bu teknolojiyi, bu tür atıkların toplanmasını teşvik etmek için atılan giysiler gibi diğer polimer malzemelerin geri dönüşümüne uygulamayı da düşünüyorlar.