Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Aralıklı Oruç Gerçek Bir Diyet Midir?

Dilara Güven
2 dk
1166

Aralıklı orucu duydunuz mu? Genellikle kilo vermek maksadıyla diyet formülü olarak uygulanan aralıklı oruç, kilo vermeyi gerçekten kolaylaştırıyor mu, sağlıklı bir yöntem mi? Yoksa bilinenin aksi bir durum mevcut mu? Gelin birlikte öğrenelim.

Aralıklı oruç, aslında diyet değil, bir çeşit beslenme düzenidir. Zaman kısıtlı yeme programıdır. Bir gün içerisinde alınması gereken öğünlerin, belirlenen uzun zaman aralıkları çerçevesinde alınarak sınırlanmasıdır. Bu zaman aralıkları dışında herhangi bir öğün alınmaz. Birçok türü vardır. Mesela bir gündeki öğünlerin 6-18 saat olarak bölünmesi bir çeşit aralıklı oruçtur. Aralıklı oruçta miktardan çok, zaman önemlidir. Hangi besinleri alacağınız değil, bunların miktarı değil, bu besinleri hangi zaman aralıkları ile alacağınıza dikkat edilir. Bu sebeple diyet değil, beslenme düzenidir.


İnsanlar aralıklı orucu kilo kaybetmek, sağlıklı olmak, yaşam tarzlarını basitleştirmek için kullanmaktadır. Peki bu nasıl işe yarar? Sistematik olarak uygulanan açlık, insülin seviyesini etkili şekilde düşürmektedir. Bu durum insülin hassasiyetini artırır. Bu sayede de düşük insülin seviyeleri ile depolanan yağları kullanmak daha kolay olur. Kişiler bu yol ile daha kolay kilo verir. Ayrıca aralıklı oruç; vücudu belirli ve düzenli bir beslenme rutinine soktuğu için kalbi ve beyni korumakta, iltihapları azaltmaktadır.

Aralıklı oruç hücresel onarım açısından da önemlidir. Aç kalmak otofajinin başlamasını sağlar. Hasarlı, eski hücreler temizlenip; yeni, sağlıklı hücreler elde edilir.

Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsünden Satchidananda Panda’ya göre; aralıklı oruç, uykuyu ve kişinin yaşam kalitesini iyileştirir. Obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır. Rastgele zamanlarda yemek yemek, vücut içi senkronizasyonu bozup kişilerin hastalıklara yatkın hale gelmesine sebep olacakken; aralıklı oruç daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır.

Aralıklı oruç, herkeste aynı sonuçları doğurmayabilir. Farklı değişkenler, kişilerin aralıklı oruçtan olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Bu sebeple bu oruca alanında uzman bir hekime başvurarak başlamak en doğrusudur. Hele ki tansiyon, diyabet hastalığı, kalp rahatsızlığı vs. olan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde hareket etmesi gerekir.


Benzer Makaleler
Diyetten Sonra Verilen Kilo Neden Geri Alınır?
Vücudumuz Ağrı Kesici Üretir Mi? Tükürük, Ağrı Kesici Görevi Görüyor.
Ayvanın Bilinmeyen Yüzü
Sıcaklığı İletmeyen Metal: Vanadyum Dioksit
Birçok Farklı Saç Rengi Nasıl Oluşur?
Göremediğimiz Farklı Renkler Var Mıdır?
Ses Bariyeri Kırılabilir Mi?
Toprak Verimi Nedir, Nelere Bağlıdır?
Güneş Mars'ta Mavi Batıyor
Lavanta Mucizesi: Lavantanın Faydaları
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER