Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Aile Yemekleri

Konya Bilim Merkezi
2 dk
947

Giovanni Papini, Gog isimli kitabında insanların birlikte yeme alışkanlığının iğrençliğinden bahseder ve tuvalet ihtiyacı gibi yeme ihtiyacının da ayrı bölümlerde, kimsenin birbirini görmediği odalarda yapması gerektiğini savunur. Bugün bir salgın bu düşüncenin bir kısmının gerçekleşmesine sebep oldu.

Bireyler salgının yavaşlatılması için ortak paylaşımlara ara verdiler ve bu yalnızlaşmaya sebep oldu. Ancak araştırmacılar hem yetişkinler hem de çocuklar için bunun aksinin gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor. Pandemi sırasında yemek pişirmek, temizlemek ve planlamaktan yorgun düşen tüm yetişkinler için bazı iyi haberler var. Yiyeceklerin başkalarıyla paylaşılması, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için faydalıdır.

Ebeveynlerin çoğu, aile yemek zamanlarının çocukların bedenleri ve zihinsel sağlığı için harika olduğunu zaten biliyor. Ancak beklenmedik olan bu paylaşımın ebeveynlere de iyi gelmesidir. Bunu yalnızca anne-baba olarak düşünmek doğru olmaz, yetişkinlerin yemek zamanını aile bireyleriyle paylaşmasının beslenme ve ruh sağlığını iyi yönde etkilediği anlaşıldı. Birçok araştırma sonrası depresyon, anksiyete ve yeme bozukluklarının hem çocuklar hem de yetişkinler üzerinde azaldığı gözlemlendi. İtfaiyeciler gibi akraba olmayan yetişkinler bile harekete geçme çağrısını beklerken birlikte yemek pişirip yediklerinde gelişmiş ekip performansına sahiptir.

Ebeveynlik durumundan bağımsız olarak, başkalarıyla yemek yiyen yetişkinler, tek başına yiyenlere göre daha az hızlı yemek yeme eğilimindedir ve tek başına sürdürülen beslenmede öğün atlama oranı oldukça yüksektir. Yemek tabaklarını televizyonun önünde tüketen yetişkinlerin kilo alma ihtimali daha yüksektir. Ebeveynlerde ise çocuklar yemek saatinde bulunduklarında, belki de iyi davranışları örneklemek ve çocuklarına ellerinden gelen en iyi besini sağlamak için daha sağlıklı beslenebilirler. Çocuklarla bol bol sohbet edildiğinde, yemek yeme hızı yavaşlar ve yemek yiyenlerin tokluk hissi artar ve yemeyi bırakma zamanını daha iyi tayin edebilirler. Duygusal iyiliğe katkıda bulunan yemek masasındaki atmosfer, pandemi döneminin yüklediği stres faktörlerini bu sebeplerle azaltmada yardımcı olabilir. Belki yeniden ailecek kurulan sofralara dönme zamanı gelmiştir.


Benzer Makaleler
Antibiyotik Direnci
İlaçlar Vücudumuzda Zararlı Bakterilerin Yanında Faydalı Bakterileri de Öldürür Mü?
Uyurken Dişlerimizi Neden Sıkarız?
Plasebo Etkisi Nedir?
En Fazla Bakteri Mutfak Süngerlerinde
Kalp Krizi Nasıl Oluyor?
Güneş Kremi Nasıl İcat Edildi?
10 Tuhaf Uyku Bozukluğu
Soğukta Çenemiz Neden Titrer?
Salgın Hastalıklar - Çiçek Hastalığı
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER